Tietoa allergisista oireista ja hoidosta
Allergia
Allergian taustalla on elimistöön kulkeutunut vierasaine, joka voi aiheuttaa elimistössä puolustusreaktion. Yleisimmät aiheuttajat ovat puiden ja heinien siitepöly, eläinpöly, ruoka-aineet ja home. Elimistön puolustusreaktio ilmenee allergiaoireina, joita voi esiintyä silmissä, nenässä, kurkussa, iholla ja vatsassa. Vatsaoireiden taustalla on usein ruoka-aine, mikä hyvä selvittää lääkärillä.
Oireet
- Silmien vuotaminen, punoitus, turvotus ja kutina
- Nenän kirkas ja juokseva erite, aivastelu, nenän tukkoisuus ja kutina
- Kurkun, nielun ja korvien kutina
- Ihon kutina, punoitus ja ihottumat
- Vatsakipu, ripuli ja pahoinvointi
Lääkehoito
Allergiaoireita voi hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiinivalmisteilla, joista on apua silmä-, nenä- ja iho-oireisiin. Kortisoni- ja antihistamiinipohjaiset nenäsumutteet helpottavat nenän tukkoisuutta ja vuotoa. Nenäsumutteista on apua myös allergisiin silmäoireisiin. Allergisia silmäoireita hoidetaan antihistamiini- tai natriumkromogligaattisilmätipoilla.
Tutustu tuotevalikoimaan tästä
Lääkkeetön hoito
Apteekin itsehoidsta löytyy tuotteita, joita kannattaa kokeilla tukkihoitona allergiaoireissa. Nenän limakalvoille voi kerääntyä allergeeneja, joita voi huuhdella nenäkannulla tai nenän huuhteluun tarkoitetuilla tuotteilla. Nenän limakalvon kuivumista voi ehkäistä ja hoitaa erilaisilla nenää kostuttavilla valmisteilla. Allergisia silmäoireita voidaan helpottaa silmiä kostuttavilla ja huuhtelevilla valmisteilla.
Kotona allergiaoireita voidaan helpottaa säännöllisellä siivoamisella ja estämällä siitepölyn kulkeutumista sisälle, kuten välttämällä pyykkien kuivattamista ulkona ja vähentää tuuletusikkunoiden avaamista allergiakauden aikana. Suihkussa kannattaa käydä iltaisin ennen nukkumaanmenoa, jotta siitepöly saadaan huuhdeltua hiuksista ja iholta.
Milloin kannattaa hakeuta lääkäriin?
- Alle 6-vuotiaan selvittämättömät allergiset oireet
- Ympäri vuoden jatkuvat oireet
- Itsehoidosta ei ole riittävästi apua
- Silmäoireisiin liittyy silmien rähmintä, näön heikentyminen, toispuoleisuus, silmäkipu tai valonarkuus
- Pitkittynyt yskä, henigtyksen vinkuminen tai hengenahdistus
- Nenän toispuoleinen tukkoisuus tai toistuvat nenäverenvuodot
Lähteet
Käypä hoito -suositus, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry